Pkt. 14 -igjen, Sterkt nedsatt evne til egenomsorg
Sterkt nedsatt evne til egenomsorg hos personer som har varig sykdom eller varig nedsatt funksjonsevne.
Folketrygdloven–5-6–5-6-a-og–5-25–

Det er etter min mening oppløftende at NTF har fått med seg vesentlige aktører i helsebransjen på en henvendelse mot regjeringen før revidert budsjett 2023 ble banket igjennom. Den politiske venstresiden har funnet det opportunt å markere seg som tannhelsens profeter.
Brev til direktoratet fra NTF har derfor sammen med Norsk psykologforening, Norsk forening for allmennmedisin og Norsk psykiatrisk forening, sendt et brev til helse- og omsorgsdepartementet med forslag til endringer i det eksisterende lovverket.
NTF har lenge jobbet for utvidede rettigheter til tannbehandling for personer med rus og psykiske lidelser (ROP). Dagens regelverk om tannbehandling for denne pasientgruppen er utdatert og sikrer ikke deres rettigheter på en god nok måte.
Forslaget til endring lyder som følger:
“Endringsforslag
Det foreslås på bakgrunn av dette to endringer i dagens lovverk:
- Pasienter med psykiske helseplager som faller inn under Tannhelsetjenestelovens «gruppe C1 og C2» beholder tilbudet fra tannhelsetjenesten i fylkeskommunene i inntil 6 måneder etter at pasienten er utskrevet, friskmeldt eller er overført til oppfølging i ACT/FACT-team eller liknende.
- Pasienter med psykiske helseplager som etter forskrift til folketrygdloven §5-6 § 1 pkt. 14 har rett til stønad til tannbehandling beholder rettighetene i 6 måneder etter at de sterkt nedsatte evnene til egenomsorg er gjenopprettet.
Endringene sikrer at personer med psykiske helseplager gis en mulighet til å benytte seg av sine rettigheter når han/hun har kapasitet til å motta disse. Vi foreslår en utvidelse av rettighetene i 6 måneder da dette muliggjør gjennomføring av god odontologisk behandling uten at tidsperioden er behandlingsstyrende”.
Det er etter min mening oppløftende at NTF har fått med seg vesentlige aktører i helsebransjen på en henvendelse mot regjeringen før revidert budsjett 2023 ble banket igjennom. Den politiske venstresiden har funnet det opportunt å markere seg som tannhelsens profeter:
“Tannhelse: SV har fått gjennomslag for å sikre bedre tannhelsetilbud til personer som trenger det aller mest. Takket være SV vil nå personer som har vært innlagt med psykiske helseplager eller har nedsatt evne til egenomsorg få bedret sine rettigheter til gratis tannhelsetjeneste. https://www.sv.no/blog/2023/06/13/enighet-om-revidert-nasjonalbudsjett-2/”
SV hevder altså å ha bedret tilbudet til pasienter med trygderettigheter etter punkt 14. Forbedringen er altså i henholdt NTF-gruppens initiativ og vil medføre at rett til trygderefusjon for denne gruppen pasienter vil utvides med 6 måneder etter at pasienten er «frisk» eller som det tidligere het i ordteksten «ikke lengere var syk» hvor definisjonen av begrepene var utelatt.
Ordlydene er nå slik:
Før tannbehandlingen igangsettes, skal det foreligge en skriftlig erklæring fra en lege eller psykolog. Legen eller psykologen skal ikke foreta en odontologisk vurdering. Følgende skal dokumenteres i erklæringen:
- at personen har varig sykdom eller varig nedsatt funksjonsevne på tidspunktet for tannlegens/tannpleierens undersøkelse og behandling
- hva slags diagnose / nedsatt funksjonsevne erklæringen gjelder
- den forventede varigheten av sykdommen / den nedsatte funksjonsevnen
Dagens ordlyd pkt 14.:
«Storm i en tekopp»
De praktiske konsekvenser for pasienter som sorterer under pkt 14. vil knapt være noterbart.
6 måneders forlengelse av rettigheter som verken tannlegen, pasientene eller HELFO forstår hva omfatter, er neppe en seier for tannhelsen. Særlig ikke for trygderettighetshavere, og slett ikke for pasienter med dårligst tannhelse.

Her forklarer jeg hvorfor:
Pkt.14 var en konstruksjon i trygdeforskriftene for å rekke ut en utstrakt hånd til de voksne pasientene som ikke hadde rettigheter til offentlig hjelp til tannbehandling, men som av ulike årsaker historisk hadde utviklet en dårlig tannhelse enten på grunn av somatisk eller psykiatrisk sykdom. Blant denne pasientgruppen var der kroniske alkoholikere, narkomaner, pasienter med ulike ubehandlede psykiatriske lidelser, pasienter som uten diagnostiserte mangelfulle kognitive evner ikke hadde eller fortsatt har evner til egenomsorg verken for munnhelse eller annen helse. Pkt 14. fungerte som en sekkepost for å hjelpe en gruppe pasienter som ellers aldri hadde fått tannbehandling, verken av akutt eller funksjonell karakter.
Da plutselig tannleger rundt det ganske land oppdaget denne refusjonsposten skjedde det selvfølgelig en brå vekst i uttaket og budsjettet sprakk i Helse og omsorgsdepartementet (HOD). Ved hjelp av Helsedirektoratet HD) ble da regelverket «strammet inn» med et utall «presiseringer» av ordlyd i retningslinjene til forskriftene uten at HD selv egentlig hadde en konkret definisjon om hvilke pasientgrupper pkt 14. skulle omfatte.
«Innstrammingen» var altså utelukkende et økonomisk tiltak uten hensyn til pasientene.
Helsedirektoratet etablerte så, HELFO, et nytt administrativt nivå for kontroll og utbetalinger av trygderefusjoner med utvidede fullmakter om tilbakekallinger av «feil» i utbetalinger tolket etter et regelverk sannsynligvis utformet av jurister som forutsatte at juridisk uskolerte behandlende tannleger skulle tolke. HELFOs konsultative virksomhet ble nedskalert og avviklet slik at tannlegene i sin kontakt med HELFOs ikke kunne få annet enn generell rettledning til bruk av pkt 14.. råd som ofte ikke var overførbart til praktisk bruk på kliniske kasus.
I 2021 gjennomgikk jeg systematisk ordlyd i lover, forskrifter og retningslinjer for å kartlegge endringer trygdeuttak av tannleger på vegne av sine pasienter i lys av korresponderende endringer av ordlyd utformet i regelverket sendt fra HOD og HD i perioden 2009 til 2019.
Perioden ble valgt fordi store endringer ble gjennomført i ordningen med trygderefusjon for tannbehandling samtidig med store budsjettsprekk for finansieringen av ordningen i HOD.
Hva jeg fant om pkt 14. var at tannlegens trygdeuttak var svært varierende med alder og kjønn på behandlende tannlege, samtidig som at voksne pasienter hos mange tannleger aldri fikk noe tilbud om trygderefusjon.
Dette omtales mer her: https://wp.me/p8t16q-at og https://wp.me/p8t16q-9t
Altså en utvidet tidsgrense for behandling av en «friskmeldt»-mottaker av trygderefusjon etter pk14 er bare symbolpolitikk siden det oftest ikke er noen grenseverdier for når ulike psykiatriske pasientgrupper ble syke og når de er friske.
Under følger min konklusjon av omtalte undersøkelse og mer kan leses i lenke påfølgende lenke.
«Det er påvist en varierende sammenheng mellom semantikk av tekst i Veiledere og trygderefusjonsutbetalinger. Sammenhengen er ulik mellom ulike UTVALGTE INNSLAGSPUNKT og presisjonen ser ut til å være best i UTVALGTE INNSLAGSPUNKT der rundskrivene er mest presise og hvor takstene er viktigst for utbetalingsbeløpene.
Der ser ut til at stor variasjon i de enkelte tannlegers forståelse av regelverket (punkt 14) gir seg store utslag i pasientenes tilgang på trygderettigheter. Det er pasientene som behandles av tannleger i aldersgruppene under 40 år som får minst trygderefusjonsutbetalinger uansett diagnose og bosted. Siden flertallet at tannlegene i disse aldersgruppene er kvinner (71% av alle tannleger under 40 år, Tabell 1), kan det muligens være en kjønnsmessig komponent som burde utredes mer. Helsedirektoratets utforming av regelverk av utbetalinger av trygd ved hjelp av budsjettstyring og kontroll og uten diagnoser og forståelig språk, egner seg bare i begrenset omfang til å innfri Stortingets intensjon om å bidra med midler til pasienter med størst behov. Vi finner ingen dokumentasjon om at dagens refusjonsordninger bidrar til bedret tannhelse i målgruppene.” https://wp.me/p8t16q-5k
Trygd, HELFO og tannbehandling,
- Illustrasjonerhttps://tannsmeden.no/wp-content/uploads/2025/01/Implantatprotetiske-losninger-a.pptx http://”C:UsersEgiliOneDrive2024 Gjennomgang av gamle ar4beidsfilerOppsamlingsmappe 2024KursImplantatbehandling i egen klinikk.pptx”
- Hvordan oppnå bedre tannhelse. Endelig en politiker som har forstått problemstillingen!www.nrk.no/stor-oslo/byradet-i-oslo-nekter-a-gi-billigere-tannbehandling-til-25–til-28-aringer-1.17181355 Jeg har forsøkt å trenge igjennom denne problemstillingen i mange år. Vi hadde en åpning til å hjelpe de “dårligste” pasientene gjennom Folketrygdloven par. 5-6 pkt 14….
- En Tannhelsetjeneste for Alle: Hva Betyr Det?En-tannhelsetjeneste-for-alle Hvor utgangspunktet er galest,Hvor utgangspunktet er galestblir titt resultatet originalest. Peer Gynt (1867), Peer i 4. handling Torsdag 26. september kl 13, overleverte Tannhelseutvalget sin utredning NOU…
- Hvor blir det av tannlegene? OPTips forsøker å gjennomføre en viktig debatt om fremtidens tannhelsetjenester. Regjeringen har brukt store ressurser for å innlede en debatt om hvordan våre arbeidsforhold og økonomi skal bli…
- Tannhelseutvalget 2024En aktuell oppsummering.
Legg inn en kommentar